De Verenigde Naties (VN) hebben 2016 uitgeroepen tot ‘International Year of Pulses’, oftewel ‘Internationaal Jaar van de Boon’. (www.fao.org/pulses-2016). De VN wil bonen, linzen
en erwten dit jaar gaan promoten als gezonde en duurzame bron van eiwitten. Bonen kunnen bovendien als groene bodemverbeteraar ook nog eens wereldwijd een belangrijke rol spelen in de strijd tegen voedseltekorten.
Peulvruchten zijn lekker, gezond,
veelzijdig, puur natuur, zonder kunstmatige toevoegingen te koop en niet duur. Peulvruchten bevatten van nature veel vezels, plantaardige eiwitten en mineralen. Ze leveren veel voedingsstoffen per calorie. Eet dus peulvruchten als je wilt afvallen, gezond
wil eten en toch een lekker vol gevoel in je maag wilt hebben. Als je erover nadenkt, is het eigenlijk wel gek: bonen kunnen dus arme dunne mensen dikker maken, en dikke rijke mensen dunner.
Er bestaan meer dan 1000 verschillende
soorten peulvruchten! Ze zijn in te delen in vijf groepen;
- Verse peulvruchten, zoals doperwten, peultjes, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen en kousenband;
- Gedroogde of geconserveerde peulvruchten, zoals bruine en witte bonen, grauwe en groene erwten, kapucijners, kievitsbonen, limabonen, linzen, kidneybonen en spliterwten;
- Kiemgroente,
zoals tauge, adukiboontjes, alfalfa, kikkererwten;
- Sojaproducten, zoals miso, sojabonen, sojadrink, tempe en tofoe, sojasaus, sojameel;
- Pinda’s
(bron: Voedingscentrum).
Het aantal recepten met bonen is eindeloos, duik maar eens op internet.
Er zijn voor dit boekje onder meer de volgende sites geraadpleegd; www.voedingscentrum.nl,
www.bruinebonenbende.nl, www.smulweb.nl, www.blijeboon.nl, www.ellouisa@cooking.nl.
Ook de zaterdag kookbijlage van Dagblad Trouw
en de kookencyclopedie De Dikke Van Dam zijn geraadpleegd. Een handige site met filmpjes is Foodtube, waarin over bonen zowat alles wordt verteld wat er maar over te weten en te doen valt, onder meer door de schrijfster Joke Boon (!) die er een heel boek Bonen!
over heeft geschreven.
Blikken en potten
De Distelvink heeft voor dit boekje recepten uitgekozen die makkelijk zijn te maken, dus worden overal blikken of potten bonen genoemd. Wil je gedroogde bonen gebruiken omdat
je dat lekkerder vindt, dan moet je de bonen een nacht weken en de volgende dag lang koken. Kijk op Foodtube hoe dat moet.
Geen (varkens) vlees
In de recepten staat soms varkensvlees genoemd. Er zijn kinderen die
van hun geloof geen varkensvlees mogen eten, of kinderen die vegetarier zijn. We houden daar rekening mee door in die recepten de alternatieven te noemen.
Recepten voor kinderen en hun vaders en moeders
De recepten
zijn geschreven voor volwassenen die gewend zijn dagelijks te koken en voor kinderen die het leuk vinden om hen daarmee te helpen. In een paar recepten wordt een staafmixer of blender (of keukenmachine) gebruikt.
De meeste ingredienten zijn in elke
grote supermarkt in Leiden te koop, zoals bijvoorbeeld in het vegetarische schap, waar vleesvervangers van het merk ‘De Vegetarische Slager’ of de vegaburgers liggen. Kijk ook eens bij de kramen van de woensdagmarkt en zaterdagmarkt in Leiden.
Bij een paar recepten staat waar je bepaalde zaken, zoals Harissa of lamsvlees, kunt kopen in de Turkse of Marokkaanse winkels die je overal in Leiden kan vinden. Kijk anders even op internet om te kijken welke winkels in jouw buurt zitten. En natuurlijk zijn
er de groenten van de schooltuin die je kunt gebruiken, zoals courgettes, snijbonen, sperziebonen, sla, uien, selderij en worteltjes.