Van Bodem tot Bord

Recepten met tuin- ofwel sterrenkers voor op het brood

 

Let hier op

Als je sterrenkers net geoogst hebt, stop het dan gelijk in een zakje wat je een beetje bol laat staan. Er moet immers lucht bij komen. Want als je sterrenkers zonder lucht samenpropt wordt het een groene brij en kan je het niet meer eten. Sterrenkers moet je eten op dezelfde dag dat je het geoogst hebt. Dus zodra je thuis komt doe je de sterrenkers in een zeef of vergiet. Maak het een beetje los met je handen en spoel het af onder de kraan. Laat het goed uitlekken.

Nu kan je de volgende recepten uitproberen.

Wat kun je gebruiken?

Neem witte boterhammen, of casinobrood, dat is vierkant en dat staat wat mooier. Je kunt ook toastjes gebruiken. Smeer de boterhammen of toastjes met margarine of boter (boter is lekkerder). Je kunt sterrenkers combineren met roomkaas, hardgekookt ei, suiker en citroen, zalm en pindakaas.

Sterrenkers met roomkaas

Smeer een boterham in met roomkaas, zoals Mon Chou of Philadelphia. Strooi daar wat sterrenkers op en eten maar.

Sterrenkers met ei

Neem een stel hard gekookte eieren (voor iedereen een) en prak die fijn. Doe door die prak een of meer eetlepels mayonaise en een eetlepel yoghurt, en meng alles goed door elkaar. Je hebt nu eiersalade.

Smeer de eiersalade op de boterhammen, en strooi er dan de sterrenkers over. Als je deftig wilt doen maak je sandwiches: leg op elke boterham met eiersalade en sterrenkers een andere besmeerde boterham, en snij de boterhammen dan schuin doormidden.

Sterrenkers met citroen en suiker

Neem een met boter besmeerde boterham, doe daar een laag sterrenkers op, bestrooi met suiker en druppel er dan wat citroensap over heen. Erg lekker!

Sterrenkers met zalm

Neem een stel besmeerde witte boterhammen of toastjes, leg op elke boterham of toastje plakjes gerookte zalm, doe er dan per boterham of per toastje een theelepel crème fraiche op  en bestrooi het kwakje crème fraiche met sterrenkers.

Sterrenkers met pindakaas

Niet iedereen vindt deze combinatie even lekker, maar je kunt het toch proberen. Besmeer een boterham met pindakaas, en strooi en dan sterrenkers overheen. Drupje citroen erover, en eten maar. 

Hier nog meer ideeën.

 

Radijs

Eigenlijk is de radijs de wortel van een plantje van de familie van de kruisbloemigen. Het zijn meestal rode bolle wortels met wit 'vlees'. Het smaakt behoorlijk pittig. Als je het loof, de groene blaadjes, eraf knipt blijft de radijs langer vers in de la van de koelkast, wel tot zo'n 14 dagen. 

Recepten met radijsjes

De blaadjes zijn ook te eten maar prikken wel. Daarom worden ze er ook afgesneden of geknipt. De radijsjes even wassen en het kleine dunne worteltje haal je er ook af. Dan kun je ze zo rauw eten.

Je kunt ze ook in dunne plakjes snijden en op een boterham of beschuit eten met wat zout en peper of met suiker.

Ook kun je ze insnijden en in ijswater laten wellen. Leuk voor de garnering van een salade of zomaar omdat het een leuk werkje is. 

Een stamppot met radijsjes

Maak van gekookte kruimelige aardappels puree.

Bak spekblokjes uit.

Snijd de blaadjes in kleine stukjes en de radijsjes in dunne plakjes. Smoor de radijs 10 minuten in hete boter.

Knip een bosje bieslook in kleine stukjes.

Roer de radijs, de blaadjes, het spek en de bieslook door de puree. 

of Soep van radijsblaadjes, of alleen de radijsjes

of radijs salade met Quinoa, druiven en noten.

Kijk eens rond op het internet. Daar kan geen kookboek tegen op.  

 

 

Spinazie