Het schooltuinieren

Schooltuinen in Leiden


De Vereniging Leidse Schooltuinen (VLS) stelt ieder jaar de basisscholen van Leiden in de gelegenheid om zich aan te melden voor het schooltuinieren.

Onder begeleiding van de schooltuinvrijwilligers, de eigen leerkracht en tuinouders tuinieren leerlingen uit groep 6 en 7 een seizoen lang, van april t/m half oktober, in hun eigen tuintje. Door de corona-pandemie is het seizoen voor veel scholen pas na de zomervakantie begonnen.  

De eerste les: iedereen heeft een eigen tuintje gekregen.

Zeven maanden een eigen tuintje

In het begin is het een kale vlakte, waar iedere week iets nieuws gezaaid wordt en ervoor gezorgd moet worden dat het onkruid weg blijft. Na een tijdje kunnen al radijsjes en sla geoogst worden (als alles meezit natuurlijk!). 

Op alle complexen zijn open dagen of - avonden, en tijdens de zomervakantie kunnen kinderen hun eigen tuintje blijven verzorgen.

Op sommige complexen is nog ruimte voor nieuwe scholen.

Naast de kindertuinen bevindt zich op ieder complex een bijenstal, een kruidentuin en een stuk algemene tuin met andere gewassen zoals pompoenen of granen. Speciale projecten op de tuin zoals het goudsbloemenproject, soep maken van de geoogste gewassen of het granenproject worden, bij voldoende tijd en begeleiding, uitgevoerd. 

Ontdektocht door de schooltuin

De VLS wil ook graag schoolgroepen ontvangen die niet kunnen deelnemen aan het schoolprogramma. Bij voldoende belangstelling wordt een leuke speurtocht over de tuin aangeboden. Leerlingen van groep 5 en 6 zien en leren van alles daarbij over de bloemen en groenten die op de complexen groeien. Ook de zintuigen krijgen voldoende aandacht, wat dacht je van kruidenthee drinken bijvoorbeeld?! De periode vlak voor of na de zomervakantie is er het meest te zien op de tuinen. Wanneer u zich opgeeft voor dit pad wordt u op een complex ontvangen door een van de vrijwilligers die u de materialen uitreikt waarna u zelf de ontdektocht gaat lopen met de groep. Het uitgezette pad duurt ongeveer anderhalf uur. Via het aanvraagformulier Nme kunt u uw belangstelling aangeven.  

Minder tijd en toch naar de schooltuinen!

Scholen die het intensieve programma van wekelijks tuinieren tussen april en oktober te zwaar vinden, kunnen ook informeren naar andere vormen in het aanbod; groepstuinen (ongeveer één maal per twee weken), of snuffelbezoeken.

Het eerste Leidse schooltuinen
ganzenbordspel

Begin 2013 jaar brachten we een jubileum exemplaar uit voor de 25 jarige Akkerdistel. De daar tuinierende kinderen kregen een gratis exemplaar. Begin 2014 is het spel aangepast zodat alle Leidse tuincomplexen ze nu kunnen uitdelen aan de deelnemende scholen. 

Het spel is vormgegeven door twee schooltuinvrijwilligers en gedrukt door Drukkerij Koopmans uit Zwanenburg. Dankzij de sponsoring van Singelloop van het Leidsch Dagblad werd ons plan werkelijkheid.

Op de achterkant vindt u wat informatie over de VLS en is er nog een kleine quiz toegevoegd.

Het schooltuinkwartet

Ter gelegenheid van ons 85e jublieum jaar in 2011, hebben we het eerste echte schooltuinkwartet uitgegeven. We hebben een beperkte oplage maar overwegen nu al een 2e druk.

Mocht u belangstelling hebben? De prijs is 4,95 euro incl. BTW. 

Als we voldoende bestellingen hebben kunnen we de drukker opdracht geven. 
Het schooltuinkwartet is uniek in zijn soort, educatief en aantrekkelijk vormgegeven. Een ideaal geschenk voor uw kind of kleinkind. Per set van 4 kaarten wordt het zaad of de knol getoond, de groeiende plant, hetgeen je oogst en wat je ermee kunt doen. 
Uw kinderen leren zo spelende wijs waar het eten vandaan komt.
Voor de schooltuinkinderen is het een bron van herkenning en een mooie herinnering!

Via onze contactpagina kunt u uw bestelling doorgeven.

Ons schooltuinboek: Kom op!
is verschenen in 2006 toen we 80 jaar bestonden.

Het is een bron van informatie over onze vereniging en allerlei zaken die we op onze tuinen tegen komen en leren. 

Ook dit is te koop op onze complexen voor 6 euro.

Het heeft een glanzende harde kaft, full-color foto's en tekeningen en heeft 83 bladzijden.

Kom op: bekijk dit prachtige boek op een van onze complexen en schaf het aan. We hebben nog genoeg exemplaren op voorraad.

De schooltuinen in vogelvlucht


 

Gewenste en ongewenste kruiden

Schooltuingedichten

De eurocentjes