Goudsbloemzalf maken
- Pluk
de bloemen. Haal de lintblaadjes van de bloem.
- Droog ze op een warme plek.
- Vul
de roestvrij stalen pan of glazen ovenschaal met natuurzuivere vaseline en verwarm deze
au-bain-marie.
- Als de vaseline gesmolten is doe je de lintblaadjes
erbij tot het goed verzadigd is.
- Roeren met een houten lepel.
- Dit
mengsel moet ongeveer 24 uur trekken; dit houdt in dat je het verspreid over 2
á 3 weken elke dag een paar uur laat
trekken: laten smelten, even doorroeren en een paar uur later weer laten
stollen. Let op dat er steeds voldoende water in de onderste pan zit om
droogkoken en oververhitting te voorkomen.
- Als
het proces klaar is en de vaseline mooi diep oranje is geworden, wordt de hete zalfmassa door een dunne doek, het liefst fijnmazige vitrage, afgezeefd. Gebruik een glazen maatkan om te voorkomen
dat de afgezeefde zalf snel smelt. Zorg tijdens de les dat de maatkan warm blijft in een pannetje met heet water.
- Vul de potjes met de vloeibare zalf.
Als er veel luchtbelletjes inzitten eerst
tot de
helft en laat het stollen. Hierbij verlaten de luchtbelletjes de zalf. Als het gestold is vul je het potje af.
-Dan
de dekseltjes erop en de etiketten, want je moet wel weten wat erin het potje
zit.